Projecten kunnen soms behoorlijk veel tijd vergen door de complexiteit van de verschillende facetten die betrokken zijn. Projecten beheersen vereist dan ook meer dan alleen een goed idee; het vraagt om een gestructureerde aanpak met een duidelijke planning.
Zonder een helder plan voor de vijf kernaspecten van projectbeheer, tijd, geld, kwaliteit, informatie en organisatie, wordt het projectbeheer een chaotische onderneming. Het succes van een project hangt grotendeels af van een effectieve beheersing van deze vijf belangrijke gebieden. In deze blog gaan we dieper in op de vijf processen die een cruciale rol spelen bij het beter kunnen beheersen van projecten, die je uitstekend kunt gebruiken in je ondernemingsplan.
Projecten beheersen: Begin met een goede planning
Een goede planning is het halve werk. Vaak zien we ondernemingen nog te weinig werken met een gedetailleerd en strategisch plan, waardoor er al snel chaos kan ontstaan wanneer zaken niet lopen zoals ze horen te lopen. Een goede en uitgebreide planning kan dan ook een essentiele rol spelen om overzicht te behouden en om altijd op de hoogte te zijn van de voortgang van een project. Leg dan ook vast hoelang bepaalde stappen mogen duren en welke middelen daarvoor nodig zijn.
1 – Tijd managen
Tijd is geld is misschien wel de vaakst geroepen quote in het bedrijfsleven. Het klinkt cliché maar tijdsbeheersing is cruciaal voor het succes van elk project. Door effectief tijd te managen, zorg je ervoor dat alle projectactiviteiten volgens plan verlopen en deadlines worden gehaald. Hoe doe je dit gericht? Zorg voor een urenregistratiesysteem en laat medewerkers hun uren noteren. Bereken de productiviteit van de uren en gebruik deze cijfers om de voortgang in de gaten te houden.
Daarnaast kun je ook een tijdsplan maken per project, door de volgende stappen uit te voeren:
- Stel een deadline op met de einddatum, maar ook met tussentijdse stappen
- Selecteer de benodigde mensen, middelen en capaciteiten
- Detailleer de doorlooptijd van de activiteiten
- Relateer alle uit te voeren activiteiten
- Beoordeel de tijdsplanning vast en laat deze goedkeuren
- Bekijk de resultaten, stuur waar nodig bij en betrek andere mensen erbij
2 – Geld managen
Je wilt natuurlijk het budget niet overschrijden. Het is dan ook essentieel om een gedetailleerde financiële planning te maken en het budget nauwlettend in de gaten te houden gedurende het project. De financiële bewaking is bedoeld om recht- en doelmatig om te gaan met de beschikbare middelen. Het is namelijk lastig om geld te beinvloeden wanneer dit al is uitgegeven.
Ook een geldplan is eenvoudig samen te stellen, door de volgende stappen uit te voeren:
- Inventariseer het gewenste rendement
- Maak een kosten/batenoverzicht
- Stel een kostenbudgettering op ]
- Wijs verschillende budgetten toe aan de verschillende projecten
- Laat de geldplanning controleren, en herstructureer waar nodig
3 – Informatie managen
Informatiebeheer is essentieel voor de effectieve uitvoering van elk project. Zonder een goed georganiseerd informatiemanagementsysteem kunnen belangrijke details verloren gaan, wat kan leiden tot misverstanden, vertragingen of zelfs fouten die het hele project in gevaar brengen. Voor een soepel verloop van het project moet je ervoor zorgen dat alle relevante informatie up-to-date en toegankelijk is voor alle teamleden en belanghebbenden.
Een informatieplan opstellen bestaat uit de volgende stappen:
- Maak een stappenplan met alle handelingen tijens een project
- Benoem in iedere stap de benodigde informatie die voor iedereen te lezen is
- Zorg ervoor dat de juiste informatie bij de juiste personen terechtkomt
- Houd informatie actueel en zorg voor regelmatige updates
- Bespreek de informatie met alle betrokken partijen binnen het projectteam
4 – Kwaliteit managen
Kwaliteitsbeheer zorgt ervoor dat het eindproduct of de dienst voldoet aan de kwaliteiten die je wilt nastreven. Het beheersen van kwaliteit betekent het vaststellen van kwaliteitsnormen, het regelmatig beoordelen van de werkprocessen en het uitvoeren van kwaliteitscontroles gedurende het hele project. De stappen die je moet zetten om een gericht kwaliteitsplan te schrijven:
- Omschrijf wat in jouw ogen kwaliteit is
- Voer regelmatige controles en evaluaties uit en vraag klanten om hun mening
- Analyseer waar fouten zitten en bedenk oplossingen
- Verzamel feedback van belanghebbenden en gebruik dit om processen te verbeteren
- Pas waar nodig het kwaliteitsplan aan
5 – Projectorganisatie managen
De manier waarop een project wordt georganiseerd en gestructureerd, heeft een grote invloed op het uiteindelijke succes ervan. Met projectorganisatie doelen we op het vaststellen van een duidelijke structuur, waarin verantwoordelijkheden, rollen, en bevoegdheden goed zijn gedefinieerd. Kort gezegd is een projectorganisatieplan bedoeld om de vraag te beantwoorden: “Wie doet wat?”
Je maakt een projectorganisatieplan door de volgende stappen door te nemen:
- Stel een projectteam samen met de juiste mix van vaardigheden
- Definieer duidelijke rollen en verantwoordelijkheden voor ieder teamlid
- Controleer tijdig of de verantwoordlijkheden worden opgepakt
- Werk met een projectmanagementsysteem om ieders taken bij te houden
- Bespreek regelmatig of de taken nog passen bij de teamleden
Meer weten over het beheersen van projecten?
Het beheersen van projecten helpt je om deze succesvol te plannen, uit te voeren en af te ronden binnen de gestelde tijd, budget en kwaliteitsnormen. Het zorgt ervoor dat je middelen effectief worden ingezet, risico’s worden beheerd en de voortgang wordt gemonitord, zodat je tijdig kunt bijsturen indien nodig.
Onze bedrijfsspecialisten helpen je graag bij het definieren van de juiste projectstructuur en het opstellen van een gedetailleerd projectplan. Neem dan ook contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.