Een BV oprichten: Waar te beginnen?

Doordacht bedrijfsplan: Succesvolle start met een doordacht plan.

Gedegen marktonderzoek: Ontdek kansen en inzichten voor je BV.

Juiste rechtsvorm: Advies voor een passende juridische structuur.

Wanneer je van plan bent om een onderneming te starten is het zaak om een rechtsvorm te kiezen die past bij jouw situatie en doelstellingen. Een BV behoort tot de mogelijke rechtsvormen die je kunt kiezen bij het oprichten van een onderneming. Wat een BV nu eigenlijk is, hoe je deze kunt oprichten en wat de mogelijke voor- en nadelen zijn, benoemen we graag op deze pagina.

Erg creatief

Bedrijfsplan en al had ik al liggen maar het bedenken van een logo en een bedrijfsnaam is niet mijn sterkste punt. Gelukkig heeft Bedrijfszaken mij geholpen met het ontwikkelen van een pakkende en sterke bedrijfsnaam

Milan Trek

Fantastisch geholpen

Veel onzeker geweest of ik het starten van een VOF wel of niet moest doen, gelukkig kreeg ik super begeleiding van deze mannen. Vlotte communicatie en top advies!

Arjun Abalei

Ik wist het nog niet maar….

Ik wist niet in welke branche ik wou opereren. Ik had immers mijn bakkers studie afgerond maar wist toch zeker dat dit niet mijn droom was. Uiteindelijk super blij met mijn eigen lunchroom! Bedankt heren.

Klaas Jan Koorneef

Wat is een BV?

Veel bedrijven in Nederland kiezen ervoor om een BV (Besloten Vennootschap) op te richten vanwege de voordelen die deze rechtsvorm biedt. Een BV, afkorting voor “Besloten Vennootschap”, is een juridische entiteit waarbij het kapitaal verdeeld is in aandelen die niet vrij verhandelbaar zijn. Een BV wordt opgericht door één of meerdere oprichters en heeft een aparte rechtspersoonlijkheid, wat betekent dat de BV zelfstandig rechten en plichten kan hebben, los van de eigenaren. De aansprakelijkheid van de eigenaren (aandeelhouders) is beperkt tot het bedrag dat zij hebben ingebracht in de BV. Dit betekent dat de persoonlijke bezittingen van de eigenaren in principe niet kunnen worden aangesproken voor de schulden van de BV.

Hoe zet je een BV op?

Bij het oprichten van een BV zijn er een aantal stappen die van belang zijn alvorens je kunt beginnen met ondernemen. Allereerst is het van belang dat je met een stappenplan komt, waarin je alle benodigde stappen in de juiste volgorde plant en uitvoert. Dan is het zaak om een persoonlijke holdingstructuur op te zetten, waarbij je de aandelen van de BV in handen hebt via een persoonlijke holdingvennootschap. Je schrijft je vervolgens in bij de KvK en opent een zakelijke bankrekening.

Bij het oprichten van een BV ben je al snel een directeur-grootaandeelhouder (DGA). Als DGA moet de BV verplicht een minimumsalaris van € 47.000 per jaar aan jou uitkeren, maar in het begin kan dit financieel misschien lastig zijn. Gelukkig kun je eenvoudig een verlaging van het salaris aanvragen door een brief naar de Belastingdienst te sturen waarin je het verzoek onderbouwt. Verder is het belangrijk om na het oprichten van de BV een aantal noodzakelijke contracten af te sluiten om boetes en naheffingen te voorkomen.

Daarnaast moet je jouw merk registreren om te voorkomen dat een ander bedrijf dezelfde naam gebruikt. Vergeet ook niet om je risico’s af te dekken door de nodige verzekeringen af te sluiten en je administratie goed op orde te hebben.

De voor- en nadelen van een BV

Het oprichten van een BV heeft verschillende voor- en nadelen waar je rekening mee moet houden:

Voordelen:

1. Beperkte aansprakelijkheid:

De aansprakelijkheid van de oprichters is beperkt tot het bedrag van hun inleg in de BV. Dit betekent dat hun persoonlijke vermogen niet direct in gevaar komt bij eventuele schulden van de onderneming.

2. Professionele uitstraling:

Een BV geeft vaak een professionelere uitstraling dan bijvoorbeeld een eenmanszaak of VOF, wat voordelig kan zijn bij het aantrekken van klanten en investeerders.

3. Fiscale voordelen:

BV’s hebben soms fiscale voordelen, zoals verschillende belastingtarieven voor winstuitkeringen en mogelijkheden voor belastingaftrek.

4. Continuïteit:

Een BV kan blijven bestaan ongeacht veranderingen in de samenstelling van de aandeelhouders. Dit kan de continuïteit van de onderneming waarborgen.

Nadelen:

1. Administratieve verplichtingen:

Het oprichten en onderhouden van een BV brengt administratieve verplichtingen met zich mee, zoals het opstellen van jaarrekeningen, het bijhouden van administratie en het voldoen aan wettelijke rapportageverplichtingen.

2. Kosten:

Het oprichten en onderhouden van een BV kan duurder zijn dan bijvoorbeeld een eenmanszaak vanwege de kosten voor notariële akten, inschrijving bij de Kamer van Koophandel en accountantskosten.

3. Beperkte flexibiliteit:

Een BV is onderhevig aan strengere regels en voorschriften dan bijvoorbeeld een eenmanszaak of VOF, wat de flexibiliteit van de onderneming kan beperken.

 

Meer weten over het oprichten van een BV?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om een BV op te starten? Of wil je meer weten over de stappen die je moet doorlopen en de juridische en financiële aspecten die hierbij komen kijken? Ons ervaren team staat klaar om je te adviseren en te begeleiden bij het oprichten van jouw BV. Van het kiezen van de juiste rechtsvorm tot het opstellen van contracten en het registreren van je merk, wij helpen je graag om jouw onderneming succesvol te lanceren. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en deskundig advies!

Neem Contact Op

Veelgestelde vragen over Een BV oprichten: Waar te beginnen?

  • Wat is het minimumsalaris voor een DGA bij een BV?

    Het minimumsalaris voor een directeur-grootaandeelhouder (DGA) bij een BV is vastgesteld op € 47.000,- per jaar. Dit salaris moet worden uitgekeerd, zelfs als de BV in het begin nog niet voldoende omzet genereert. Er zijn echter mogelijkheden om een verlaging van het salaris aan te vragen bij de Belastingdienst, mits goed onderbouwd.

  • Waarom is het belangrijk om je merk te registreren bij het oprichten van een BV?

    Het registreren van je merk is essentieel om te voorkomen dat andere bedrijven dezelfde of vergelijkbare naam gebruiken. Alleen registratie bij de Kamer van Koophandel (KvK) is niet voldoende om je merk te beschermen. Door je merk te registreren bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) of het Europees Merkenbureau (EUIPO) verkrijg je exclusieve rechten op je merknaam en voorkom je juridische geschillen in de toekomst.

Contact

Bedrijfstarten Services

Terugbel verzoek

Daarom kiest u voor ons

  • Team van professionals
  • Jarenlange ervaring
  • Uitgebreid dienstaanbod
  • Begeleiding van A tot Z
  • 500+ Bv's opgericht
Offerte aanvragen