Welke soorten ondernemingen zijn er?

Deskundig advies en begeleiding bij rechtsvormen en verdienmodellen.

Diverse verdienmodellen voor flexibiliteit en winstgevendheid.

Eenvoudige structuren met persoonlijke betrokkenheid

Het beginnen van een eigen onderneming brengt verschillende stappen en handelingen met zich mee. Naast het kiezen van een bedrijfsnaam, het regelen van de financiële zaken en het inschrijven bij de KvK, is het ook belangrijk dat je de juiste rechtsvorm kiest voor jouw bedrijf. Er zijn verschillende soorten ondernemingsvormen die elk hun eigen kenmerken en juridische verplichtingen hebben. We vertellen je er graag meer over.

Erg creatief

Bedrijfsplan en al had ik al liggen maar het bedenken van een logo en een bedrijfsnaam is niet mijn sterkste punt. Gelukkig heeft Bedrijfszaken mij geholpen met het ontwikkelen van een pakkende en sterke bedrijfsnaam

Milan Trek

Fantastisch geholpen

Veel onzeker geweest of ik het starten van een VOF wel of niet moest doen, gelukkig kreeg ik super begeleiding van deze mannen. Vlotte communicatie en top advies!

Arjun Abalei

Ik wist het nog niet maar….

Ik wist niet in welke branche ik wou opereren. Ik had immers mijn bakkers studie afgerond maar wist toch zeker dat dit niet mijn droom was. Uiteindelijk super blij met mijn eigen lunchroom! Bedankt heren.

Klaas Jan Koorneef

Bied je een product of dienst aan?

De eerste vraag die je jezelf kunt stellen bij het starten van een eigen bedrijf is of je een product of dienst gaat aanbieden. Op basis hiervan kun je namelijk beoordelen welk verdienmodel je wenst in te zetten en welke rechtsvorm hier het beste bij past. Als je een product aanbiedt, moet je rekening houden met zaken zoals productie, voorraadbeheer en distributie, terwijl bij het aanbieden van een dienst de focus meer ligt op het leveren van expertise, tijd en vaardigheden.

 

Welk verdienmodel kies je?

Er zijn verschillende verdienmodellen waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van het type product of dienst dat je aanbiedt en de markt waarin je opereert. We lichten de belangrijkste graag toe:

1. Het handelsmodel:

Dit is het meest voorkomende verdienmodel, waarbij de consument simpelweg betaalt voor het product dat hij koopt. Denk aan een auto, kleding, elektrische apparatuur en voedingsmiddelen.

2. Op basis van uren:

Bij dit verdienmodel betaalt de consument de gemaakte uren. Dit is vooral gebruikelijk bij een bedrijf waar een dienstverlening wordt aangeboden. Denk aan een reparatieservice, maar ook aan consultancydiensten, freelancewerk en coaching. De prijs wordt berekend op basis van het aantal gewerkte uren, vaak met een vast uurtarief.

3. Het advertentiemodel:

Bij dit verdienmodel verkoop je geen product of dienst, maar biedt je op jouw website advertentieruimte aan waar andere bedrijven hun advertenties kunnen plaatsen. Je verdient geld door deze advertentieruimte te verhuren aan adverteerders, meestal op basis van pay-per-click (PPC) of pay-per-impression (PPI).

4. Het abonnementsmodel:

Een abonnementsmodel is een verdienmodel waarbij klanten regelmatig betalen voor toegang tot een product of dienst gedurende een bepaalde periode, meestal maandelijks of jaarlijks. Klanten betalen een vast bedrag in ruil voor continue toegang tot de aangeboden waarde, zoals software-as-a-service (SaaS), streamingdiensten, lidmaatschappen voor fitnesscentra of maaltijdboxen.

5. Het verhuurmodel:

Hierbij bied je producten aan die tijdelijk door klanten kunnen worden gehuurd tegen een vergoeding. Dit model wordt vaak toegepast bij goederen die niet frequent worden gebruikt of waarvan de aanschafprijs hoog is. Denk hierbij aan verhuur van gereedschappen, voertuigen of elektronica.

6. Het lokaasmodel:

Het lokaasmodel is een model waarbij je een product voor een relatief goedkope prijs aanbiedt, vaak zelfs onder de kostprijs, met als doel klanten te lokken en ze vervolgens aan te zetten tot de aankoop van aanvullende producten of diensten met een hogere winstmarge.

7. Het verbruiksmodel:

Bij het verbruiksmodel betaalt de klant enkel voor het daadwerkelijke gebruik of verbruik van een product of dienst, in plaats van voor de aanschaf ervan. Dit model wordt vaak toegepast bij services waarbij de klant betaalt naar gelang het gebruik, zoals bijvoorbeeld bij elektriciteit, water en gas, maar ook internetabonnementen en cloud computing.

8. Freemium:

Freemium is een bijzonder verdienmodel waarbij een basisversie van een product of dienst gratis wordt aangeboden aan gebruikers, terwijl voor premiumfuncties of extra’s een vergoeding wordt gevraagd. Het woord “freemium” is hier een samenvoeging van “free” en “premium”.

 

De verschillende ondernemingsvormen

Zodra je weet met welk verdienmodel je wilt werken en wat voor soort bedrijf je wilt opzetten, is het belangrijk om de juiste ondernemingsvorm te kiezen. De verschillende ondernemingsvormen hebben elk hun eigen juridische, fiscale en financiële implicaties. Hierbij zijn de verschillen met name te zien in de rechtspersoonlijkheid van de rechtsvorm. Deze lichten we onderstaand toe:

 

Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid

Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid zijn juridische structuren waarbij de ondernemer zelf verantwoordelijk is voor de activiteiten en schulden van het bedrijf. Naast een maatschap of commanditaire vennootschap zijn de meest voorkomende rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid met name:

1. Eenmanszaak:

Een eenmanszaak is de meest eenvoudige vorm van ondernemen. De ondernemer is de eigenaar van het bedrijf en draagt alle verantwoordelijkheid. Het vermogen van de onderneming is gelijk aan het privévermogen van de eigenaar. Dit betekent dat de ondernemer persoonlijk aansprakelijk is voor eventuele schulden van de onderneming. Het oprichten van een eenmanszaak is eenvoudig en vereist geen formele registratie bij de Kamer van Koophandel.

2. Vennootschap onder firma (VOF):

Een VOF is een samenwerkingsverband tussen twee of meer personen die gezamenlijk een bedrijf exploiteren. Elke vennoot brengt iets in, zoals geld, goederen of arbeid, en deelt in de winst en verlies. Net als bij een eenmanszaak zijn de vennoten persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de VOF. De VOF moet worden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

 

Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid

Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid zijn juridische entiteiten die losstaan van de personen die ze oprichten en exploiteren. Hier zijn twee veelvoorkomende voorbeelden van rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid:

1. Besloten vennootschap (BV):

Een BV is een ondernemingsvorm waarbij het vermogen van de onderneming gescheiden is van het privévermogen van de eigenaar(s). Dit betekent dat de aandeelhouders niet persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden van de BV, tenzij er sprake is van wanbeheer. Een BV wordt opgericht bij notariële akte en ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Het kapitaal van een BV is verdeeld in aandelen, die in bezit zijn van de aandeelhouders.

2. Naamloze vennootschap (NV):

Een NV is vergelijkbaar met een BV, maar heeft doorgaans een breder aandeelhoudersbestand en kan openbaar verhandelbare aandelen uitgeven. Net als bij een BV is het vermogen van een NV gescheiden van het privévermogen van de aandeelhouders, waardoor zij over het algemeen niet persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden van de onderneming. Een NV wordt ook opgericht bij notariële akte en ingeschreven in het Handelsregister.

 

Advies nodig over de rechtsvormen en soorten ondernemingen

De verschillende rechtsvormen en verdienmodellen vormen essentiële aspecten van het opzetten van een bedrijf. Het kiezen van de juiste rechtsvorm bepaalt niet alleen de juridische structuur van je onderneming, maar heeft ook invloed op zaken als aansprakelijkheid, belastingen en administratieve verplichtingen. Daarnaast is het belangrijk om het meest geschikte verdienmodel te selecteren, dat past bij de aard van je bedrijf, je doelgroep en je langetermijnstrategieën.

Bij Bedrijfszaken.nl helpen we je graag bij het vormgeven van jouw bedrijf en het maken van deze cruciale beslissingen. Onze ervaren adviseurs bieden deskundig advies en begeleiding om de juiste rechtsvorm te kiezen en het optimale verdienmodel te bepalen voor jouw onderneming. Daar kun je op rekenen.

 

Neem Contact Op

Contact

Bedrijfstarten Services

Terugbel verzoek

Daarom kiest u voor ons

  • Team van professionals
  • Jarenlange ervaring
  • Uitgebreid dienstaanbod
  • Begeleiding van A tot Z
  • 500+ Bv's opgericht
Offerte aanvragen